Už víc než rok nesnídám prakticky nic jiného. Jako asi většina lidí jsem začínala na balíčkových instantních kaších, které jdou už namíchané koupit v každém obchodě, ale pro vysoký obsah zbytečného cukru jsem tyto kaše přestala úplně konzumovat.
Moje úplně první přímá srážka s ovesnými vločkami přišla někdy v roce 2019, kdy jsem se po dobu zimní povinné praxe na dva týdny nastěhovala ke svému (dnes již) manželovi. Ovesná kaše v jeho podání znamenala jakousi břečku složenou z ovesných vloček zalitých vodou z konvice, oslazenou rýžovým sirupem a posypanou borůvkami z mrazáku. Výsledek byl studený, nedobrý a výživově zcela otřesný. Na nějakou dobu jsem proto domácí ovesné kaše zcela opustila.
Když jsem začátkem roku 2024 začala používat Kalorické Tabulky, otevřel se mi najednou svět úplně nových možností a variant, které mě nikdy předtím nenapadly. Byla jsem navíc nucena poskládat si jídlo během dne nejen tak, aby vše vycházelo kaloricky, ale hlavně tak, aby vycházelo výživově. Dnes už vím(e), že tělo může být podviživené i s vrstvou tuku. A já podvyživená být nechci, tedy jsem hledala možnosti, jak mít co nejvíce jídel během dne vyvážených.
Se snídaněmi jsem bojovala většinu svého života. Jako v dětství velmi neurotické dítě jsem před školkou či školou nebyla stresem schopna pozřít prakticky nic. Na základní i střední škole jsem byla schopna ráno pouze vypít čaj oslazený medem, a potom až obědvat. Na základce jsem obědvala zhruba v půl druhé, na střední až o hodinu později. Svačiny jsem sice dostávala, ale velmi často (hlavně ve vyšších ročnících) jsem je nejedla. O některých přestávkách na to nebyl žádný čas, například kvůli přesunům mezi učebnami, kdy jste měli na vybranou, jestli si odskočíte nebo se najíte. Byla jsem dlouhé roky zvyklá první polovinu dne nejíst (a často nepít) vůbec nic, což je otřesné. Naprosto zpětně chápu, jak jsem v patnácti letech mohla mít 49 kilo, uf.
Snídat jsem začala až s nástupem do práce. Převážně to byly již zmíněné instantní kaše s přidaným cukrem a velmi vyšponovanou cenovkou. Nic z toho jsem až tolik neřešila, to přišlo teprve časem.
Velmi intenzivně jsem řešila, aby mi hned první jídlo dne dalo dostatečně dobré podmínky pro kvalitní start: cukry pro rychlou energii, kvalitní sacharidy, bílkoviny pro pocit sytosti. Ve své práci nikdy nevím, kdy budu mít další možnost se najíst, a proto potřebuji být sytá a bdělá co možná nejdéle po snídani. K domácí ovesné kaši jsem ovšem byla dlouho skeptická, neboť jsem ji stále měla zafixovanou jako nedobrou břečku se studenými borůvkami. :-)
Nevím, co jsem si myslela, že má v sobě sáček s instantní kaší za kouzla, ale velmi brzy po pročtení několika příspěvků ve FB skupině venující se Kalorickým Tabulkám jsem pochopila, že s ovesnými vločkami se nemusí kouzlit k tomu, aby z nich vznikla relativně kvalitní a dobrá snídaně. Inspirovala jsem se několika recepty z této skupiny, přidala nějaké svoje nápady, a postupně tak vznikla kaše, kterou já nazvala Turbo kaše.
Vlastně ji tak nazval můj muž, který to jednoho dne plácnul jen tak do větru, ale já tenhle název přímo adaptovala. Kaši mám takhle v aplikaci dodnes pojmenovanou.
My si dnes uděláme takovou víkendovou experimentální variantu Turbo kaše. Mixit kaši.
Kdo by to byl řekl, že Mixit kaše bude obsahovat Mixit výrobky. Můj dnešní pokus pramení z mého impulzivního nákupu minulý týden, kdy jsem si z Alberta přinesla tubus Mixit minutových vloček. Zajímalo mě, jestli bude nějaký rozdíl mezi vločkami Mixit za 70 korun a vločkami Bílý Mlýn Kepka za za 25 korun. Kaši z Mixit vloček si odděluji do jiného receptu, protože ačkoli má z hlediska vloček podobné výživové hodnoty jako kaše od Kepky, využívám experimentální vločky jako příležitost experimentovat i s podobou kaše. Teda, aspoň trochu. Finální výsledek je beztak úplně stejný.
Experimentální Turbo kaše / Mixit kaše dnes obsahuje:
Gramáž surovin je individuální, stejně jako poměry. Každému vyhovuje něco jiného, každý vážíme a měříme jinak. Můj muž, který má o 40 kg víc než já, by potřeboval tak dvě porce a poměrově o něco větší množství arašídového krému, nebo by místo 0% jogurtu použil tučnější variantu - nebo tvaroh. Výše zmíněné suroviny jsou spočítané tak, aby vyhovovaly mně.
Navážíme si vločky.
Doufám, že vločky vidíte, protože já v náhledu článku vidím akorát bílý čtvereček s otazníkem.
Možná by dávalo větší smysl dát si jako první hřát mléko, ale já mám jeden lehce autistický rys.
Jakmile si zažiju nějaký rituál, těžko se mi mění.
Co se týče mléka, dávám jednu Ikea odměrku proteinového Olma mléka.
Blé blé, Olmu kupuju se slzou v oku, když mně to ale výživově fakt docela vyhovuje.
Použít normální mléko a nasypat si pak do kaše protein je sice varianta,
ale mně to s tím práškem pak chuťově moc nejede. :-(
Jedna celá Ikea odměrka, kterou snad vidíte na obrázku, by měla mít 100 ml. Doufám, že to tak i je. Já pak ještě přidávám jednu až jednu a půl odměrky čisté vody, abych nahnala víc tekutin. Lze samozřejmě použít klidně 200 ml mléka, ale já jsem trošku šetřílek, a hlavně se část mléka pak odpaří, tak mi to přijde škoda. Rozdíl v chuti jsem nezaznamenala.
Mléko necháme rozehřát. Já na své plotně zapínám intenzitu 9 (nejvyšší),
a jakmile se z mléka začne trošku kouřit - když teda usoudím, že je teplé a chystá se k varu,
zmírním na 4 a přisypu vločky.
Vločky nechám v teplém mléce chvilku vyválet, tak minutku až dvě.
Plotnu vypínám a naliju směs vloček a mléka do misky. Během přípravy dávejte pozor, aby vám mléko neuteklo, mně se to stalo už několikrát. Je potřeba si pohlídat intenzitu, na kterou vaříte. Jakmile mlíčko začne bublat, pozor. Z mé zkušenosti není třeba nechat mléko rozehřívat až do tohoto bodu, držím ho mírně pod. Stačí, aby se z kaše trochu kouřilo. Bublání většinou znamená, že kaše buď uteče, anebo se z ní odpaří příliš mnoho vody a výsledná konzistence bude příliš "suchá".
Takže tady vidíte seznam věcí, které budeme potřebovat dál.
Arašídové máslo, chia semínka, čekankový sirup a nepovinné Flavdrops.
A ještě kostička ledových kaštanů.
Já je měla doma, dostala jsem je od manžela k Valentýnu (byla to trochu WTF historka, ale asi díky, můj manželi).
Samotné ty kaštany moc nemusím, ale na toto se hodily.
Většinou jako první házím do kaše čokoládu/kaštany. Kaštany jsem použila jen dnes, normálně tam dávám nějakou hořkou čokoládu z Lidlu, jeden čtvereček. Rozmíchám, přidám arašídové máslo - rozmíchám, osladím trochou čekankového sirupu a dvěma kapkami Flavdrops. Přisypu chia a zase pořádně zamíchám.
Fakt hrozně moc doufám, že vám sem dávám správné fotky, lolz. Já totiž fakt nevidím ten náhled.
Píšu totiž ze Safari na Macu. Nemám doma žádný Windows počítač, takže zkusím pak v práci, jestli se to bude chovat jinak.
Na chia semínka pozor, je dobré mít váhu, co umí vážit na desetiny.
Když použiju normální digitální váhu s přesností na gramy, často to chia semínka ani "nepřečte".
Záleží, jak rychle sypu. Já se většinou snažím sypat pomalu, abych to moc nepřehnala.
Zas nechcete mít kaši s 20 gramy chia.
Takhle tam pak nakydáme jogurt, tvaroh, cokoli.
Zamícháme.
Doporučuji vám většinu ingrediencí přidat až po tom, co základ kaše odstavíte z plotny. U toho jogurtu to platí dvojnásob, nechcete ho mít sražený. Nebojte se, že by kaše byla studená. Naopak mám zkušenost, že finální teplota je přímo ideální ke konzumaci.
Takhle to vypadá všechno hezky zamíchané.
Jako poslední nám zbývá nasypat ovoce. Jak jsem zmiňovala v seznamu surovin, lze použít cokoli, co zrovna máte po ruce. Dávala jsem třešně, jablko nebo meruňky, dnes použiji sušenou směs ovoce.
Sladké finále.
Do kaše může přijít klidně zcela jiný druh ořechového másla, lze přidat ořechy, semínka, cokoli je vám milé. Já se zkrátka naučila dělat tento základ z mléka a jogurtu. Někdy mám náladu na variantu bez čokolády, někdy tam loupnu místo ovoce ořechy, někdy místo jogurtu tvaroh. Hlavní je, aby mě kaše zasytila a poskytla dobrý základ do zbytku dne.
Trochu nevýhoda je časová náročnost receptu, která není úplně milosrdná k těm, kteří vstávají 15 minut před tím, než vyráží do práce. Osobně ráno ale potřebuji teplé jídlo, a proto něco svého času obětuji. I z toho důvodu nepraktuji overnight oats, i když k tomu možná taky někdy dojdu. Uvidíme.
Zde ještě výživové hodnoty - bez ovoce, to si zapisuji zvlášť.
Moje klasická varianta bývá trošku méně kalorická,
protože normálně nedávám ledové kaštany.
Výsledná kalorická hodnota dnešní kaše bez ovoce je 312 kcal. Společně se sušeným ovocem to dělá 342 kcal.
A co snídáte vy?
RE: Pojďte se mnou udělat ovesnou kaši | eithne | 22. 02. 2025 - 19:31 |
![]() |
atraktivnistrasilka | 22. 02. 2025 - 20:36 |
RE: Pojďte se mnou udělat ovesnou kaši | myfantasyworld | 23. 02. 2025 - 15:13 |
![]() |
atraktivnistrasilka | 01. 03. 2025 - 20:18 |
RE: Pojďte se mnou udělat ovesnou kaši | boudicca | 01. 06. 2025 - 23:08 |